Fatskills
Practice. Master. Repeat.
Study Guide: NCERT Solutions for Class 7 - The Making of Regional Cultures
Source: https://www.fatskills.com/class-7-social-science-history/chapter/ncert-solutions-for-class-7-the-making-of-regional-cultures

NCERT Solutions for Class 7 - The Making of Regional Cultures

By Fatskills Exam Guides Team — the exam nerds behind 28,500+ quizzes and 2.1M practice questions across 500+ global exams.

⏱️ ~2 min read

Q1: Match the following:

Answer:
Anantavarman - Orissa
Jagannatha - Puri
Mahodayapuram - Kerala
Lilatilakam - Kerala
Mangalakavya - Bengal
Miniature - Kangra

Q 2: What is Manipravalam? Name a book written in that language.
Answer :
Manipravalam was a language consisting of Sanskrit and the regional language (Malayalam).
Lilatilakam is a text in Manipravalam.

Q 3: Who were the major patrons of Kathak?
Answer :
Major patrons of Kathak were the Mughal emperors and the Nawabs of Lucknow, especially Wajid Ali Shah.

Q 4: What are the important architectural features of the temples of Bengal?
Answer :
Thye important architectural features of the temples in Bengal were the double-roof (dochala) and the four-roof (chauchala).

Q 5: Why did minstrels proclaim the achievements of heores?
Answer :
Minstrels proclaimed the achievements of the heroes to preserve their memory and inspire others to follow their example.

Q 6: Why do we know much more about the cultural practices of rulers than about those of ordinary people?
Answer :
We know more about the cultural practices of rulers than about those of ordinary people because only rulers could afford historians for the purpose of documentation.

Q 7: Why did conquerors try to control the temple of Jagannatha at Puri?
Answer :
Conquers tried to gain control over the Jagannatha temple at Puri because it would make their rule acceptable to the local people since the temple was important as a place of pilgrimage and was a center of authority in social and political matters.

Q 8: Why were temples built in Bengal?
Answer :
Temples were built in Bengal to house the local deities who had gained the recognition of the Brahmanas.
 



ADVERTISEMENT