Fatskills
Practice. Master. Repeat.
Study Guide: Grouping of Identical Figures (Non Verbal Reasoning)
Source: https://www.fatskills.com/reasoning-for-competitive-exams/chapter/grouping-of-identical-figures-non-verbal-reasoning

Grouping of Identical Figures (Non Verbal Reasoning)

By Fatskills Exam Guides Team — the exam nerds behind 28,500+ quizzes and 2.1M practice questions across 500+ global exams.

⏱️ ~2 min read
Your task is to analyse the given figures and try to group them in the same properties. Group the given figures into three classes using each figure only once.
 
Direction : In each of the following questions, group the given figures into three classes using each figure only once.
 

Example 1: Choose the correct sequence which are the group of identical images.
Grouping of Identical Figures

Options
(A) 1,2; 3,6; 4,5

(B) 1,3; 2,4; 5,6

(C) 1,5; 2,3; 4,6

(D) 1,6; 2,3; 5,4
 
Answer: The actual image sequence is-

Option (A) 1,2; 3,6; 4,5.
 
 

Example 2: Choose the correct sequence which are the group of identical images.
Grouping of Identical Figures

Options
(A) 2,3; 4,6; 5,1

(B) 1,5; 2,3; 4,6

(C) 1,4; 3,2; 5,6

(D) 1,3; 4,2; 5,6
 
Answer: The actual image sequence is-

Option (A) 2,3; 4,6; 5,1.
 
 

Example 3: Choose the correct sequence which are the group of identical images.
Grouping of Identical Figures

Options
"" src='https://www.fatskills.com/images/f.txt'>
(A) 1,5,8; 2,6,7; 3,4,9

(B) 1,2,3; 4,5,6; 7,8,9

(C) 4,5,6; 7,8,9; 1,2,3

(D) 1,4,7; 2,5,8; 3,6,9
 
Answer: The actual image sequence is-

Option (A) 1,5,8; 2,6,7; 3,4,9.
 
 

Example 4: Choose the correct sequence which are the group of identical images.
Grouping of Identical Figures

Options
(A) 1,2; 3,4; 5,6

(B) 1,4; 6,3; 2,5

(C) 1,3; 4,5; 2,6

(D) 1,5; 2,3; 4,6
 
Answer: The actual image sequence is-

Option (B) 1,4; 6,3; 2,5.
 
 

Example 5: Choose the correct sequence which are the group of identical images.
Grouping of Identical Figures

Options
(A) 1,3,5; 2,4,6; 7,8,9

(B) 1,4,8; 2,5,9; 3,6,7

(C) 1,2,3; 4,6,7; 8,9,5

(D) 1,6,7; 2,3,4; 5,8,9
 
Answer: The actual image sequence is-

Option (B) 1,4,8; 2,5,9; 3,6,7.
 
 

Example 6: Choose the correct sequence which are the group of identical images.
Grouping of Identical Figures

Options
(A) 1,3; 2,4; 5,6

(B) 1,4; 3,5; 2,6

(C) 1,6; 3,4; 2,5

(D) 1,5; 2,4; 2,7
 
Answer: The actual image sequence is-

Option (D) 1,5; 2,4; 2,7.
 
 

Example 7: Choose the correct sequence which are the group of identical images.
Grouping of Identical Figures

Options
(A) 3,2,4; 1,5,6; 7,8,9

(B) 1,2,3; 4,5,6; 7,8,9

(C) 7,1,2; 3,4,5; 6,8,9

(D) 3,8,9; 1,2,7; 4,5,6
 
Answer: The actual image sequence is-

Option (B) 1,2,3; 4,5,6; 7,8,9.
 
 

Example 8: Choose the correct sequence which are the group of identical images.
Grouping of Identical Figures

Options
(A) 3,7,8; 4,5,9; 1,2,6

(B) 1,5,8; 2,4,9; 3,6,7

(C) 2,4,9; 6,7,8; 1,3,5

(D) 1,2,3; 4,5,6; 7,8,9
 
Answer: The actual image sequence is-

Option (B) 1,5,8; 2,4,9; 3,6,7.
 
 

Example 9: Choose the correct sequence which are the group of identical images.
Grouping of Identical Figures

Options
(A) 1,7,2; 3,9,6; 4,5,8

(B) 1,9,7; 2,8,5; 3,4,6

(C) 3,5,8; 1,6,9; 2,4,7

(D) 5,6,9; 3,4,1; 2,7,8
 
Answer: The actual image sequence is-

Option (C) 3,5,8; 1,6,9; 2,4,7.
 
 

Example 10: Choose the correct sequence which are the group of identical images.
Grouping of Identical Figures

Options
(A) 1,3,7; 2,4,6; 5,8,9

(B) 1,2,8; 4,7,9; 3,5,6

(C) 1,3,6; 2,4,8; 5,7,9

(D) 1,4,6; 2,5,7; 3,8,9
 
Answer: The actual image sequence is-

Option (B) 1,2,8; 4,7,9; 3,5,6.
 
 


ADVERTISEMENT