Fatskills
Practice. Master. Repeat.
Study Guide: Solving Coding - Decoding Problems
Source: https://www.fatskills.com/reasoning-for-competitive-exams/chapter/solving-coding-decoding-problems

Solving Coding - Decoding Problems

By Fatskills Exam Guides Team — the exam nerds behind 28,500+ quizzes and 2.1M practice questions across 500+ global exams.

⏱️ ~9 min read

Coding is a process used to encrypt a word, a number in a particular code or pattern based on some set of rules. Decoding is a process to decrypt the pattern into its original form from the given codes.

Coding is basically a combination of letters, numbers, and symbols.

Types of Coding-Decoding Problems:
1. Letter Coding
2. Number Coding
3. Number to letter coding Type
4. Substitution Coding


1. Letter Coding

Letter coding are based on alphabets or word. which is given on some pattern which is look like a code and candidate need to analyze the pattern and give the answer according that.

In Letter coding type question you need to analyze the given coding pattern according that obtain the answer. First you have to observe the both letter code then notice the position of letters and search the common pattern.

Example 1: In a particular code language TALK is code as UBML, How is BACK code in same language?
Solution:
Each and every letters are in TALK word move +1 to obtain the similar letter.
T +1 U B +1 C
A +1 B A +1 B
L +1 M C +1 D
K +1 L K +1 L

Example 2: In a particular code language FEBRUARY is code as HGDTWCTA, How is AUGUST code in same language?
Solution:
In code language each letter of FEBRUARY is code as increased +2 letter become HGDTWCTA. similarly AUGUST each letter code as CWIWUV which has increased +2 each letters.

Example 3: In a particular code language LIMITED is code as OLPLWHG, How is INVITED code in same language?
Solution:
In code language each letter of LIMITED is code as increased +3 letter become OLPLWHG. similarly INVITED each letter code as LQYLWHG which has increased +3 each letters.

Example 4: In a particular code language SONY is code as XTSD, How is TONY code in same language?
Solution:
In code language each letter of SONY is code as increased +5 letter become XTSD. similarly TONY each letter code as YTSD which has increased +5 each letters.

Example 5: In a particular code language MOUSE is code as NQXWJ, How is CLOCK code in same language?
Solution:
In code language each letter of MOUSE is code as increased +1,+2,+3,+4,+5 way, become NQXWJ. similarly CLOCK each letter code as DNRGP which has increased +1,+2,+3,+4,+5 each letters same way.

Example 6: In a particular code language HOLIDAY is code as OUQMGCZ, How is CHAPTER code in same language?
Solution:
In code language each letter of HOLIDAY is code as increased in Descending order letter become OUQMGCZ. similarly CHAPTER each letter code as JNFTWGS which has increased in Descending order each letters.

Example 7: In a particular code language LUCKY is code as WNEAM, How is SOLAR code in same language?
Solution:
In code language each letter of LUCKY as 1st two from left and last two from right of a letter is code cross position places which increased +2 letter and middle letter has increased +2 which has positioned in middle become WNEAM. similarly SOLAR each letter code as QUNTC which has increased IN same pattern letters.

Example 8: In a particular code language SHIFT is code as YJLJT, How is PRINT code in same language?
Solution:
In code language each letter position of SHIFT note down as ascending order like 1,2,3,4,5 then outcome code would be in descending order like 5,4,3,2,1 OR YJLJT. Similarly letter position of PRINT note down as ascending order like 1,2,3,4,5 then outcome code would be in descending order like 5,4,3,2,1 OR YRLTQ.

Example 9: In a particular code language TIGER is code as RGECP, How is WOMEN code in same language?
Solution:
In code language each letter position of TIGER is places decreased by -2 letter become RGECP. similarly WOMEN each letter code as UMKCL which has decreased by -2 each letters.

Example 10: In a code language INDIA is code as QLFDL, how KENYA will be code in same language?
Solution:
In code language each letter of INDIA as 1st two from left and last two from right of a letter is code cross position places which increased +3 letter and middle letter has increased +2 which has positioned in middle become QLFDL. similarly KENYA each letter code as HNPDB which has increased in same pattern letters.


2. Number Coding

Number coding problems are based on numbers given on some pattern which looks like a code and candidate need to analyze the pattern and give the answer according that.

To solve, first you have to observe the both Number code then notice the position of Number and search the common pattern.

Example 1: In this number coding 'NAME' is code as '9892' and 'HOME' is code as '7497'. What would be the 'MOON' is code in that code language ?
Solution: In this pattern number coding NAME HOME 9892 7497, So MOON written as 9449.

Example 2: In this number coding 'SACHIN' is code as '245987' and 'SOURAV' is code as '329446'. What would be the 'RACHNA' is code in that code language ?
Solution: In this pattern number coding SACHIN SOURAV 245987 329446 , So RACHNA written as 445974.

Example 3: In this number coding 'TESTY' is code as '25329' and 'EARTH' is code as '58729'. What would be the 'ARTHASTY' is code in that code language ?
Solution: In this pattern number coding TESTY EARTH 25329 58729, So ARTHASTY written as 87298329.

Example 4: In this coding 'JONNY' is code as '38985' and 'TAYLOR' is code as '455782'. What would be the 'ROYAL' is code in that code language ?
Solution: In this pattern number coding JONNY TAYLOR 38985 455782, So ROYAL written as 28557.

Example 5: In this number coding 'SUMMER' is code as '239946' and 'HOLIDAY' is code as '4829725?. What would be the 'SUMDAY' is code in that code language ?
Solution: In this pattern number coding SUMMER HOLIDAY 239946 4829725, So SUMDAY written as 239725.

Example 6: In this number coding 'COMPUTER' is code as '36473259'. What would be the 'TABLETS' is code in that code language ?
Solution: In this code language position of letter sum has places like c = 3, O = 15 = 1 + 5 = 6 places, M = 13 = 1+ 3 = 4 places on wards In this pattern number coding COMPUTER is code 36473259, So TABLETS written as 2123521.

Example 7: In this coding 'TIGER' is code as '29759'. What would be the 'LION' is code in that code language ?
Solution: In this code language position of letter sum has places like T = 2 + 0 = 2, I = 9 places, G = 7 places on wards In this pattern number coding TIGER is code 29759, So LION written as 3965.

Example 8: In this number coding 'SOLAR' is code as '16319'. What would be the 'BATTERY' is code in that code language ?
Solution: In this code language position of letter sum has places like S = 1 + 0 = 1, O = 15 = 1 + 5 = 6 places, L = 12 = 1+ 2 = 3 places on wards In this pattern number coding SOLAR is code 16319, So BATTERY written as 2122597.

Example 9: In this number coding 'DOCTOR' is code as '463269'. What would be the 'PATIENT' is code in that code language?
Solution: In this code language position of letter sum has places like D = 4, O = 15 = 1 + 5 = 6 places, C = 3 places on wards In this pattern DOCTOR is code 463269, So, PATIENT written as 7129552.

Example 10: In this coding 'INDIA' is code as '95491'. What would be the 'HOLLAND' is code in that code language?
Solution: Here, in this code language position of letter sum has places like I = 9, N = 1 + 4 = 5 places, M = 13 = 1+ 3 = 4 places on wards In this pattern INDIA is code 95491, So, HOLLAND will be written as 8633154.


3. Number to Letter coding
In Number to letter coding Type, you are given some group of numbers according with some group of letters are assign. you have to understand the pattern. You analyse that and evaluate the answer while comparing the number with letters groups.

Example 1: In this particular coding language '98320? is code as 'LKNWA' and '14765' is code as 'PMOQB'. What would be the '32769' is code in that code language ?
Solution: In this pattern of number to letter coding 98320 LKNWA 14765 PMOQB, So 32769 written as NWOQL.

Example 2: In this particular coding language '7496' is code as 'MANY' and '2385' is code as 'CORE'. What would be the '9438' is code in that code language ?
Solution: In this pattern of number to letter coding 7496 MANY 2385 CORE, So 9438 written as NAOR.

Example 3: In this particular coding language '33920' is code as 'SSTKL' and '67458' is code as 'JNOCD'. What would be the '32976' is code in that code language ?
Solution: In this pattern of number to letter coding 33920 SSTKL 67458 JNOCD, So 32976 written as SKTNJ.

Example 4: In this particular coding language '984561' is code as 'TAKENS' and '7320' is code as 'ROME'. What would be the '491237' is code in that code language ?
Solution: In this pattern of number to letter coding 984561 TAKENS 7320 ROME, So 491237 written as KTSMOR.

Example 5: In this particular coding language '378456' is code as 'NUMBER' and '952256' is code as 'LETTER'. What would be the '786225' is code in that code language ?
Solution: In this pattern of number to letter coding 378456 NUMBER 952256 LETTER, So 786225 written as UMRTTE.

Example 6: In this particular coding language '879321' is code as 'LTOPQR' and '6450' is code as 'NSZY'. What would be the '45791' is code in that code language ?
Solution: In this pattern of number to letter coding 879321 LTOPQR 6450 NSZY, So 45791 written as SZTOR.

Example 7: In this particular coding language '37482' is code as 'PRIDE' and '965' is code as 'TOY'. What would be the '33265' is code in that code language ?
Solution: In this pattern of number to letter coding 37482 PRIDE 965 TOY, So 33265 written as PPEOY.

Example 8: In this particular coding language '37482' is code as 'PRIDE' and '965' is code as 'TOY'. What would be the '48965' is code in that code language ?
Solution: In this pattern of number to letter coding 37482 PRIDE 965 TOY, So 48965 written as IDTOY.

Example 9: In this particular coding language '37482' is code as 'PRIDE' and '965' is code as 'TOY'. What would be the '324659' is code in that code language ?
Solution: In this pattern of number to letter coding 37482 PRIDE 965 TOY, So 324659 written as PEIOYT.

Example 10: In this particular coding language '37482' is code as 'PRIDE' and '965' is code as 'TOY'. What would be the '97465' is code in that code language ?
Solution: In this pattern of number to letter coding 37482 PRIDE 965 TOY, So 97465 written as TRIOY.


4. Substitution Coding

In substitution questions some things are identified with term or names which has given or written in a code. You need to find and answer according with their pattern of language.

Example 1: If 'sky' is call 'blue', 'blue' is call 'bike', 'bike' is call 'Honda', 'Honda' is call 'fan'. What we use for ride?
Solution: Honda.

Example 2: If 'Computer' is call 'mouse', 'mouse' is call 'Keyboard', 'Keyboard' is call 'monitor', 'monitor' is call 'web cam'. What we use for typing?
Solution: Monitor.

Example 3: If 'Tube light' is call 'fan', 'fan' is call 'air', 'air' is call 'cloud', 'cloud' is call 'pond', What we use for air flow ?
Solution: Air.

Example 4: If 'blue' is call 'white', 'white' is call 'black', 'black' is call 'brown', 'brown' is call 'green', 'green' is call 'red'. What would be the color of plant ?
Solution: Red.

Example 5: If 'Friday' is call 'Wednesday', 'Wednesday' is call 'Tuesday', 'Tuesday' is call 'Sunday', 'Sunday' is call 'Saturday',
Which is the holiday of the any above ?
Solution: Saturday.

Example 6: If 'rubber' is call 'book', 'book' is call 'pen', 'pen' is call 'sharpener', 'sharpener' is call 'bag', 'bag' is call 'box'. Which one we use for writing ?
Solution: Sharpener.

Example 7: If 'carpenter' is call 'boy', 'boy' is call 'women', 'women' is call 'manager', 'manager' is call 'painter', 'painter ' is call 'plumber'. Whose profession is drawing?
Solution: Plumber.

Example 8: If 'red' is call 'pink', 'pink' is call 'green', 'green' is call 'yellow', 'yellow' is call 'black', 'black' is call 'blue'
, 'blue' is call 'white'. What would be the color of hair ?

Solution: Blue.

Example 9: If 'motor cycle' is call 'bus', 'bus' is call 'taxi', 'taxi' is call 'train', 'train' is call 'aeroplane', 'aeroplane' is call 'scooter'. What we use for fly from one country to another ?
Solution: Scooter.

Example 10: If 'potato' is call 'orange', 'orange' is call 'butter', 'butter' is call 'milk', 'milk' is call 'grapes',
Which of the following is liquid ?



ADVERTISEMENT